Lite om Italienska viner

Länge har Italien varit världens största vinproducerande nation, och har de inte varit störst så har de haft andraplatsen. Och i denna massproduktion har det italienska vinet genomgått en makalös förändring. Från att många gånger varit producerat med enkla metoder enbart för den lokala marknaden till kvalitetsprodukter i världsklass. Se bara på utvecklingen i Toscana där de bastklädda flaskorna oftast innehöll ett tunt och karaktärslöst vin.

Piemonte var i och för sig förhållandevis tidiga på att hålla upp nivån, framförallt med sin Nebbiolo, men med stigande konkurrens från nya världen har i princip hela Italien höjt sig kvalitetsmässigt, även de södra regionerna. 

Valpolicella med Amarone har ökat i populäritet på den svenska marknaden de senaste åren, vi föredrar mest den klassiska stilen. Soave och hela Veneto har ypperliga förhållanden för vinproduktion och har även druvor som man kanske i första hand inte förknippar med Italienska viner, Cabernet och Merlot bland annat, utan att för den delen glömma de ursprungliga från regionen, inte minst Gargaega.

Vita viner från Trentino har ofta en önskvärd fräschör och krispighet som väl matchar det lokala köket och ger höga poäng i den internationella vinpressen. Många gånger heter druvorna Suvignon Blanc, Pinot Grigi och Gewurtstraminer, men även Teroldego, Lagrein och Rucche.

Och så fortsätter det, vin odlas över hela Italien. Inget annat vinproducerande land har heller så många lokala druvor som Italien, autoctono som det heter där. Vi gillar sånt. Vi gillar även Lambrusco. Och andra viner gjorda på vita druvor, då inte bara Fraciacorta. Prosecco gör just nu stora framsteg på alla vinmarknader, även produktion med charmantmetoden kan åstadkomma riktigt välsmakande drycker. Vi har även en förkärlek för dessa söta viner av olika typer; Passito, Vendemmia tardiva och Vinsanto.

Varmt välkomna att botanisera bland våra viner, hämtade från mindre vinmakare med god känsla och egna idéer om vad de vill åstadkomma!  Meditera, njut och känn efter! Det finns ingen sanning, det finns bara åsikter, enligt Hjalmar Söderberg.