Viner från Ca del Monte

Om Ca del Monte

 

Verona, Romeo och Julias hemstad, ligger i vindistriktet Valpolicella. Strax utanför Verona på en av de böljande kullarna ligger vingården Ca del Monte, en vingård som drivs av de två bröderna Umberto och Giuseppe. Precis som de flesta av vingårdarna i området ägnar sig Ca del Monte främst åt att producera viner av den typ som delar namn med regionen,Valpolicella. 

Valpolicella-viner består av en blandning av upp till fem druvor där tre av dem är obligatoriska för att vinet ska få gå under denna benämning. Blandningarna kan till viss grad variera men de tre druvor som enligt gamla regler nödvändigtvis måste finnas i vinet är Corvina, Molinara och Rondinalla. Ca del Monte använder dessa tre men även en av de tillåtna druvorna, Negrara, till produktion av olika typer av viner, bland annat Valpolicella Classico, Ripasso della Valpolicella och Amarone della Valpolicella.

 

Av Valpolicella-druvor görs det olika typer av viner. Valpolicella classico är här grundtypen av vin och det som rent tekniskt utmärker det är just druvblandningen som används och det geografiska ursprunget. Genom att välja enbart de finaste druvklasarna från bättre lägen kan Valpolicellan klassificeras som en Superiore. En Superiore är normalt sett mer harmonisk och sofistikerad än sin lillasyster Classico. Av druvorna görs även en Apassimento, det vill säga ett vin på torkade druvor. Detta vin är det som kallas Amarone. Det krävs onekligen en hel del kärlek för att framställa en Amarone, men trots likheten med ordet "amore", kärlek, har Amarone sitt ursprung i att vinet kan upplevas som lite bittert "amaro", framför allt om man jämför med föregångaren Recioto som är av det sötare slaget. Utöver den omfattande process som krävs för att framställa ett vin av färskpressade druvor ska de skördade druvorna torkas. Först efter torkningsprocessen pressas druvorna. Under torkningen reduceras druvjuicen, det resulterar i att den slutliga volymen vin minskar i förhållande till skördeuttaget. Torkningen medför även att musten får en högre sockerhalt och högre koncentration. Under jäsningen är det dessa parametrar som ger återbäring på den kärlek och omsorg som lagts ner i vinet. Med den höga sockerhalten följer möjligheten att jäsa vinet till en högre alkoholhalt än vad som annars hade varit möjligt. Slutprodukten är fyllig och kraftfull med en viss syltighet i karaktären. Den långsamma och krävande processen att framställa ett Amaronevin gör att produkterna ofta ligger i ett något högre prissegment. De pressade druvorna används för att göra en tredje typ av vin,Ripasso, som kan betraktas som ett mellanting mellan Valpolicella Classico och Amarone. Genom att låta resterna från pressningen av Amarone dra i musten från icke torkade druvor (så kallad omdragning, vilket är just vad namnet Ripasso betyder) skapar man ett vin som är kraftfullare än en Valpolicella Classico och som erbjuder en viss syltighet och i övrigt kan visa på spår från blandningen med de torkade druvornas pressrester utan att den krävande torkningsprocessen behöver vidtas.

 

Ca Del Monte gör även ett härligt sött vin: Recioto. Inledningsvis görs Recioto på samma sätt som Amarone med samma druvor som torkas och pressas på samma sätt men istället för att låta jästsvamparna helt jäsa ut sockerhalten i musten avbyts jäsningen på ett tidigare stadium genom en termisk process. Genom att avstanna jäsningen kan den naturliga sötman i vinet behållas. Det som blir kvar då jästen har avlägsnats är ett rött vin som både är sött och har kvar mycket av sin släkktskap med Amarone.

 

Ca Del Monte utnyttjar inte mödan som lagts ner på att odla druvorna enbart till att producera vin. Genom att använda de egna pressresterna till att destillera fram grappa kan arbetet leda fram till ännu en härlig dryck. Ca Del Monte gör grappa av pressrester från såväl sin Valpolicella och Ripasso som Amarone. Vinernas individuella karaktärer går att återfinna i respektive grappa. Valpolicella-grappan, Graspa, är rustikt rättfram , Amarone-grappan är däremot smidigare med större antydan av torkad frukt.  

 

Ca del Montes Valpolicella är ett perfekt vin inför sommaren och passar bra till det grillade, Amaronen kan med fördel avnjutas isolnedgången tillsammans med goda kraftfulla ostar eller charkuterier. Efter en god middag till en torr söt kaka passar Recioton utmärkt. Hela kalaset kan med fördel avslutas av en kaffe och grappa där sorten kan väljas efter eget tycke och smak .  

 

Amarone della Valpoliciella Classico DOC

Av druvorna Corvina, Rondinella, Molinara och Negara. Tät mörkt röd med intensiva aromer,  doft av körsbärssylt och antydan av torkade rosor och kakao. En mångfald av smaker fyller gommen med frukter, tobak och kryddor. Varm, sametslen och rik. Passar till stekt och grillat kött och lagrade ostar såsom Parmigiano Reggiano eller Padana.

Flaskstorlek 750 ml

Alkoholhalt 15%